Violoncellissimo

Turneul național Violoncellissimo 2022 ajunge la Chișinău luni, 17 octombrie

După șase concerte în România, Violoncellissimo 2022 ajunge luni, 17 octombrie, în capitala Republicii Moldova, Chișinău. La Sala cu Orgă, de la ora 19:00, violonceliștii ansamblului, împreună cu profesorul și mentorul lor, Marin Cazacu, îi așteaptă pe melomani cu piese de muzica clasică, de pe coloane sonore ale mai multor filme celebre, cu valsuri, marșuri și cu lucrări de Beethoven și Mozart în variantă rock. Intrarea la acest concert este liberă.

Va fi un concert încărcat chiar cu mai multă emoție de cât de obicei, parte dintre tinerii violonceliști din formula de la Chișinău fiind originari din Republica Moldova, care au studiat la Bucuresti și acum revin să cânte pentru publicul de acasă.

”Am început acest turneu cu un preambul la Sinaia, în aer liber. Apoi ne-am dus cu trenul în vestul țării, la Oradea și Arad, unde publicul a fost neașteptat de călduros. Am coborât spre centru, la Sibiu, la Sala Thalia și apoi am cântat pe scena Ateneului Român, la București. După o pauză de câteva zile am dus muzica violoncelelor noastre și spre nordul țării, la Piatra Neamț. Acum trecem granița, la prietenii noștri din Moldova, care pentru câțiva dintre colegii mei înseamnă acasă. Nu este prima dată când cântăm aici, sper că publicul ne cunoaște deja și ne așteaptă. Am trecut de jumătatea turneului și entuziasmul este încă mare. Ne vedem curând la Sala cu Orgă, sperăm noi, plină, mai ales, că de data asta oferim un concert cu intrare gratuită.” spunea violoncelistul Marin Cazacu înainte de a pleca spre Republica Moldova.

Aceasta este ediția a IV-a a turneului și este supranumit Euforica. După concertul din Chișinău, Ansamblul Violoncellissimo se reîntoarce în țară. Turneul va continua la Bistriţa, Cluj Napoca, Deva şi Ploieşti.

 

ITINERAR

10 septembrie – avanpremieră – Sinaia – Parcul Dimitrie Ghica (în „Sinaia Forever”)

30 septembrie – deschiderea oficială – Oradea  – Sala Filarmonicii

1 octombrie  – Arad, Palatul Culturii

5 octombrie  – Sibiu, Sala Thalia

9 octombrie  – București, Ateneul Român

16 octombrie – Piatra Neamţ, Sala Consiliului Judeţean

17 octombrie  – Chișinău, Sala cu Orgă

20 octombrie  – Bistriţa, Palatul Culturii

21 octombrie  – Cluj-Napoca, Opera Maghiară de Stat

22 octombrie  – Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean

23 octombrie – Ploieşti, Sala Filarmonicii (în cadrul „Ploieşti Jazz festival”)

Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, format la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, cu misiunea de a deschide noi drumuri pentru promovarea muzicii și a tinerelor talente din România.

Violoncellissimo a susținut primul turneu național în 2019, iar în anii următori și-a continuat povestea prin evenimente similare cu ecouri în toată țara.

În această perioadă, ansamblul a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate: cel mai recent, la Marea Sală UNESCO Paris – aniversare 65 ani România la UNESCO în octombrie 2021, la Expo 2020 Dubai, în decembrie 2021, dar şi la Washington, Bruxelles, Luxemburg, Istanbul etc.

Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții solistice la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.

PROGRAM MUZICAL:

 • G. Fr. Handel             – Passacaglia
 • P.I. Ceaikovski                      – Aria lui Lensky
 • Astor Piazzolla                      – Oblivion și Libertango
 • Jacques Offenbach               – Can Can
 • Johann Schrammel               – Marș
 • Dimitri Şostakovici               – Vals
 • ***                                            – Suită folclorică românească
 • Radu Sinaci                           – Tribute to Mozart
 • Radu Sinaci                           – Beethoven Rocks…
 • Saint Saens / Radu Sinaci   – Bacchanale
 • Sabin Pautza (arr.)                – The Final Countdown
 • Mozart/Say                             – Alla Turca Jazz Rock

 

Spot promovare Violoncellissimo 2022

https://youtu.be/0Wd3e8ADuN0

http://clasiclaputereaatreia.violoncellissimo.procontemporania.ro/

www.violoncellissimo.ro

Partener principal: BRD Groupe Société Générale

Parteneri: Ambasada României în Republica Moldova și Asociaţia Investitorilor din România

Cu sprijinul : Alliance Healthcare, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti

Producător: Pro Contemporania

Coproducatori: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Parteneri culturali: Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Primăria Sinaia, Filarmonica din Oradea, Filarmonica din Arad, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica din Ploieşti, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Sala cu Orgă din Chişinău, Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc din Bistriţa, Primăria Bistriţa, Opera Maghiară de stat din Cluj Napoca, Centrul cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Primăria Deva, Fundația Prietenii muzicii – Serafim Antropov, Filarmonica din Ploiesti

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Hub, Smart FM, Viewfinder Solutions, The Culture Club